Persones Altament Sensibles (PAS)

La sensibilitat del processament sensorial —SPS en anglès—, és una característica que té aproximadament un 20 per cent de la població i que les converteix en Persones Altament Sensibles —PAS—. La majoria, però, no saben que ho son.

Aquesta característica va ser descoberta per la doctora Elaine Aron, que va escriure el llibre “El Don de la Sensibilidad”. Un do que suposa tenir més percepció interna i externa, sentiments i emocions més intenses, pensaments més profunds, més creativitat, més empatia…, però en moltes ocasions la PAS pateix xocs amb un entorn massa sorollós, agressiu, violent, competitiu, materialista, superficial, egocèntric… Un entorn que pot ser molt poc sensible, comprensiu o empàtic, fins i tot pot ser tòxic per la PAS, i això, juntament amb el propi desconeixement de la alta sensibilitat, pot arribar a provocar-li moltíssims problemes tant a nivell psicològic com social.

L’alta sensibilitat no és un defecte ni una malaltia i, per tant, cal ser tractada de una manera diferenciada dels trastorns psicològics, però, donat que la PAS és més vulnerable, es poden ajuntar els problemes derivats de la alta sensibilitat amb el trastorns psicològics tan habituals actualment com són l’ansietat, la depressió, les pors, la baixa autoestima, la inseguretat… El tractament de les PAS necessita, doncs, una visió experta, sensible i empàtica, que les ajudi a gaudir dels avantatges de la seva alta sensibilitat i aprendre a gestionar adequadament els inconvenients que es puguin trobar.

José María Guillén Lladó – Psicòleg sanitari, psicopatòleg clínic i naturòpata. Col.legiat COPC 18748. LLicenciat en Psicologia (Universitat Oberta de Catalunya), Postgraduat en Psicopatologia Clínica (Universitat de Barcelona), i diplomat en naturopatia (Centre d’Estudis Naturistes de Barcelona).

Especialitzat en teràpia emocional, teràpia ment-cos, tractament de trastorns psicosomàtics i de persones altament sensibles.

Associat a l’Asociación de Personas Altamente Sensibles de España i l’Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat. Col·laborador de l’Associació Catalana d’Afectats de Fibromiálgia. Autor del llibre “El Quinto Cerebro”.

Cita prèvia: enviar missatge o whatsapp al 675507901 o e-mail a jmguillenllado@hotmail.com

www.josemariaguillen.com

www.personasaltamentesensibles.es

www.elquintocerebro.com